Sınav Sürecinde Gençler

Algı  Psikodrama & Kişisel Gelişim ve Psikolojik Danışma Merkezi

Sınava hazırlanan gençler birçok karmaşık duyguyu aynı anda yaşarlar. Süreç boyunca kendilerine sözler verirler, planlar yaparlar. Bu sözleri tutamayınca vicdan azabı hissederler. “Hocalarımın ve ailemin beklentilerini karşılayamayacağım” düşüncesi yoğun kaygı yaratır. Bir süre sonra sınavda başarılı olmak öğrenci için sonuç değil, amaç haline gelmeye başlar.

Öğrencinin kendine güvenmesini sağlamak, amacına ulaşması için ihtiyacı olan inancı ve motivasyonu güçlendirmek için gereklidir. Bunun için öncelikle gencin kendini tanıması gerekir. Yapabileceklerini ve yetersizlik yaşadığı alanları akılcı bir biçimde belirleyebilmelidir. Gerçekten ne istediğine karar vermeli ve isteklerine ulaşmak için mantıklı yolların neler olduğunu keşfetmelidir. Son olarak bulduğu yollarda nasıl ilerleyeceğine dair gerçekçi süreler koyabilmelidir.

Sınav kaygısı ile baş etme becerileri geliştirmek, geçmişten gelen hatalı düşünceleri düzeltmekle başlar. Düşünceler öğrenilir ve yeni edinilen bilgiler ile değiştirilebilir. Genç ona zarar veren, yanlış öğrendiği bilgileri fark edip ayıklamalı, yerine doğruları koyabilmelidir. Daha işlevsel düşüncelerin neler olduğunu öğrenmek ve pekiştirmek zaman ve sabır isteyen süreçlerdir. Düşüncelerimizle kendimize güç kazandırabileceğimiz gibi zarar da verebiliriz. Unutmayın ki, bu süreçte profesyonel destek almak kaldıraç etkisi yaratacaktır.

Kaynak: Ben Bana Güveniyorum – Rüya TURNA

Psk. Dan. Nagehan BALCI
Paylaşın:

Etiketler:

Sayfa Yorumları (0)
  • ...

Yorum Ekleyin