Doğru Mesleği Seçmek

Algı  Psikodrama & Kişisel Gelişim ve Psikolojik Danışma Merkezi

Ülkemizdeki eğitim sistemi gereği, mesleğimizi sadece sınavlara bağlı olarak belirlemek durumundayız. Peki, bir üniversiteye giriş için yetecek puanı aldığımızda hangi mesleği seçmek istediğimizi biliyor muyuz?

Gelişen ve değişen dünya düzeninde mesleklerin ifade ettikleri anlamlar da farklılaşıyor. Her 10 yıllık süreçte; ideal bölümler değişiyor.

Peki; yanlış meslek seçimi yaptığımızda bunun bütün hayatımızı etkileyeceğini düşünüyor muyuz? Dünyada ve de özellikle eğitim sistemimiz nedeniyle ülkemizde, istediği işi yapamayan o kadar çok insan var ki! Bunu sadece ülkemizin ekonomik yapısına ve iş imkanlarına bağlayarak sorumluluktan kaçmak çok yanlış bir tutum olacaktır.

Örnek olarak; çok çalışarak ve emek harcayarak doktor olmuş, ancak doktorluktan nefret eden binlerce insan var. Ya da mühendislik okumuş ama teknik konularda yeteneği olmayan, ancak sosyal alanlarda çok başarılı olabilecek insanlar var. Tam tersi biçimde Uluslar arası ilişkiler veya işletme eğitimi almış ancak doktor olmak isteyenler… Kitap okumaktan nefret eden, elektronikten çok iyi anlayan avukatlar… Örnekleri çoğaltmak mümkün.

Yanlış meslek seçiminde, ailelerin baskısından daha önemli bir gerçek var: Öğrencinin ne istediğini bilmemesi. Çoğunlukla, öğretmenler ya da ebeveynleri tarafından yönlendirilen öğrenciler, stres altında yanlış tercihler yapıyorlar ve bunun bedelini hayatları boyunca, sevmedikleri bir işi yaparak ödüyorlar. İş hayatlarında yaşadıkları ‘ yanlış yerdeyim, yanlış meslek seçtim ‘ duygusu doğal olarak ‘ başarısızlığa ‘ yol açıyor. Bu da en doğal sonucu; ‘ mutsuzluğu ‘ getiriyor.

Meslek seçimi yapılan yaşlar; tam da ergenlikten gençliğe geçiş yaşları. Kişilik oluşumunun henüz tamamlanmadığı; kişinin ne istediğine karar verebilecek kadar iş hayatını tanımadığı yaşlar.

Biz; öğrencilerimizle, psikodrama teknikleri kullanarak; doğru zamanda, kendilerine uygun olan doğru mesleği seçmek konusunda çalışıyoruz.

Psikodrama; spontan tiyatrodan yararlanılarak geliştirilen bir çeşit terapi tekniğidir. Kişisel gelişim, eğitim, tedavi, endüstri, liderlik eğitimi gibi pek çok alanda kullanılabilir ve her yaş grubu ile çalışılır. Psikodrama ile yaşam sahnesine kendinizi hazırlarsınız. Ve farkında olmadığınız isteklerinizle tanışırsınız.

 

Mesleğinizi kendinizle tanışmadan seçmeyin!

Paylaşın:

Etiketler:

Sayfa Yorumları (0)
  • ...

Yorum Ekleyin