Seçim Yapacak Gençler

Algı  Psikodrama & Kişisel Gelişim ve Psikolojik Danışma Merkezi

Bütün bir yıl çalıştınız, emek verdiniz. Şimdi yaşadığınız yoğun sınav stresinin ardından elde etmek istediğiniz hayata en yakın olduğunuz yerdesiniz. Hedeflerinize ulaşmak için gösterdiğiniz çaba sayesinde tercih yapabilme hakkı kazandınız. Öncelikle pes etmeden yolda kalmayı ve çabalamayı sürdürdüğünüz için kendinizi tebrik etmelisiniz. Çünkü belki de hayattaki en önemli başarı, yola devam etmeyi seçmek, yani yolda olmaktır.

Peki şimdi neler hissediyorsunuz? Tercih döneminde karışık duygular hissetmeniz çok doğal. Kendiniz için en doğrusuna karar vermeye çalışıyorsunuz. Neyin sizin için daha iyi olacağını söyleyip duran bir sürü ses duyuyorsunuz. Anne-baba, akrabalar, öğretmenler, arkadaşlar hepsi kendi penceresinden fikirlerini söylüyorlar. Hatta bazen yönlendiriyor bazen de baskı yapıyorlar. Peki bu karışıklığın içinde kendi içinizdeki sese ne kadar odaklanabiliyorsunuz?

Kararsızlık döneminde kendi içinize odaklanarak hayallerinizi ve hayata dair hedeflerinizi gözlemleyebilirsiniz. Böylece belirsizlikten dolayı kaygı duymak yerine süreci fırsata dönüştürmüş olursunuz. Şimdi kendinize şu soruları sorun ve sadece kendinizi dinlemeye başlayın:

İlgimi çeken alanlar / beni sıkan-boğan alanlar neler?
Yetenekli olduğum / sınırlı olduğum konular hangileri?
Gelecekte kendimi nasıl bir sahnede hayal ediyorum?
İçinde olmayı hiç istemediğim sahne hangisi?
Nerede mutlu hissedebilirim?
Neyi "hiç" istemiyorum?

Evet, gelecek her zaman belirsizdir. Geleceğimizi oluştururken seçimler yapmak durumunda kalırız. Ve kararsızlıklar yaşayabiliriz. Bu kararsızlık ve belirsizlik sürecinde kendimizi ne kadar tanıdığımız ve hangi duygular içinde olduğumuza göre seçimler yaparız.

Geleceğin belirsizliğini hayalleriniz, hedefleriniz, yaratıcılığınız ve eylemlerinizle süslerseniz umutlu ve yaşam enerjisi ile dolu hissedersiniz. Ancak geleceğe dair düşüncelerinizi korku dolu senaryolarla, kuruntularla doldurduğunuzda aşırı endişe ve umutsuzluk her yanınızı sarar.

Sizce karamsarlık ve korku duygularıyla yaptığınız seçimler mi yoksa umutlu ve yaşam enerjisiyle yaptığınız seçimler mi sizi daha mutlu eder?

Şimdi karar sizin… Hayatınızın iplerini elinize almayı ne kadar istiyorsunuz? Hangi duygularla hareket etmek istiyorsunuz? Gerçekten yürümek istediğiniz yol hangisi? Cevapları bulmakta zorlanıyorsanız kendinizi değil diğerlerini duyuyorsunuz demektir. Unutmayın, sizden başka kimse sizin için doğru olan yanıtları bilmiyor. Şimdi bırakın her şeyi ve sadece kendinizi duymaya çalışın.

Hayallerinizden asla vazgeçmediğiniz bir yaşam için…

Paylaşın:

Etiketler:

Sayfa Yorumları (0)
  • ...

Yorum Ekleyin