Kendimize Karşı Sorumluluklarımız

Kendimize Karşı Sorumluluklarımız

Sorumluluklar hayatımızı devam ettirebilmemiz için yerine getirdiğimiz yaşamsal görevlerimizdir. Sınavlara hazırlanmak, çalışmak, para kazanmak, ihtiyaçlarımızı gidermek, anlayışlı ve saygılı bir ebeveyn, evlat, partner olmak, topluma uyumlu bir vatandaş olmak sorumluluklarımızdan sayılabilir.

Kendimize, ailemize ve topluma karşı sorumluluklarımızı yerine getirdikçe bireyselleştiğimizi, özgürleştiğimizi ve yetişkin olduğumuzu hissetmeye başlarız. Ailemize ve topluma karşı sorumluluklarımızı yerine getirmenin önemi küçüklükten itibaren bizlere öğretilirken; kendimize karşı sorumlu davranmamızın gerekliliği üzerinde yeterince durmuyor olabiliriz. Peki kendimize karşı sorumluluklarımızın ne kadar farkındayız? Ne kadarını yerine getiriyoruz?

Kişinin kendi hayatıyla ilgili kararlar alabilmesi; attığı adımların sonuçlarının sorumluluğunu alması; isteklerinin farkında olması ve bu istekleri yerine getirebilmek için çalışması; seçimler yapabilmesi; şikayet etmek ya da suçlamak yerine sorunlarını çözmek için hareket etmesi; davranışlarının sorumluluğunu üstlenmesi; duygu ve düşüncelerinin farkında olması; ihtiyaçlarını fark edebilmesi ve karşılayabilmek için kaynaklarını kullanabilmesi kişinin kendine karşı sorumluluklarına örnek gösterilebilir.

Kendimize ebeveynlik yapmak ve kendi hayatımızın yaratıcısı olmak kendimize karşı önemli sorumluluklarımızdan bazılarıdır. Peki bunlar neden önemlidir?

Hayatımız boyunca sevgiye, ilgiye, şefkate, takdire ve onaya ihtiyaç duyarız. Bazılarımız çocukken anne babalarımızdan bu ihtiyaçlarımızı alarak kendimize verebilmeye öğreniriz. Bazılarımız da küçüklüğümüzde alamadığımız için kendimize nasıl vereceğimizi bilemeyiz. İhtiyaçlarımızı bir ebeveyn gibi kendimize verebilmeye başladığımızda en temel kişisel sorumluluğumuzu yerine getirmiş oluruz.

Yaşamımızı anlamlı kılan değerlerimizi ve isteklerimizi keşfederek harekete geçtiğimizde ise hayatımızın yaratıcısı olmaya başlarız. Seçimler yaparak, kararlar vererek ve kararlarımızın sorumluluğunu alarak hayatımızın başrolünü oynamaya başlarız. Bu sayede hayatımız anlamlı hale gelmeye başlar ve yaşamdan doyum almaya başlarız. Kendi hayatımızı yaşama sorumluluğunu almak hayattaki en büyük görevlerimizden biridir.

İhtiyaçlarımızı fark ettiğimizde ve hayatımızı anlamlı kılan arzularımızı keşfettiğimizde kendimize doğru çok büyük bir adım atmış oluruz. Daha sonra ebeveyn rolümüzle ihtiyaçlarımızı karşılayarak ve yetişkin rolümüzle hayatımızın yaratıcısı olarak kendimize karşı sorumlu davranmış olabiliriz.

Terapi sürecinde içinizdeki çocuğun ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceğinizi ve hayatınızı anlamlı kılan amaçlarınıza nasıl ulaşabileceğinizi keşfedebilirsiniz. Gelin birlikte kendiniz için neler yapabileceğinizi çalışalım. Kendinizi ihmal etmediğiniz bir hayat yaşamanız dileğiyle…

Paylaşın:

Etiketler:

Sayfa Yorumları (0)
  • ...

Yorum Ekleyin