Tuttum Seni Zaman

Algı  Psikodrama & Kişisel Gelişim ve Psikolojik Danışma Merkezi

Zamanı doğru kullandığımızda pek çok şeyi bir arada yapabiliriz. Zamanı yönetmek mümkün değildir, ancak planlamak mümkündür. Öncelikle bir kol saati kullanarak bu planlamaya başlayabilirsiniz. Mülakatlarda, işle ilgili toplantılarda, kol saati takan kişilerin zamana önem verdikleri düşünülür. Eğer saat kullanmıyorsanız, bunu denemelisiniz. Siz de zamanınıza daha fazla değer vermeye başladığınızı gözlemleyeceksiniz.

Şimdi gözlerinizi kapatın ve son günlerde yapmak isteyip de zamansızlıktan dolayı yapamadığınızı düşündüğünüz neler var, hatırlayın. Sonra bunları bir kağıda yazın. Neden yapmadığınızı anlatacak cümlelerle her maddenin yanına açıklama yapın.

Çoğu durumda “zaman bulamadığım için yapamadım” yanıtı doğru değildir. Düşündüğümüzden daha fazla zamanımız var. Tabii boşlukları iyi değerlendirirsek!

“Yaşadığımız her an kendi hakkını ister.’

Geothe

Zamanla ilgili hangi cümleleri kuruyorsunuz? Neleri yetiştiremediğinizi düşünüyorsunuz? Bu cümleler zamanınızı programlamanızı engelliyor olabilir.

“Hiçbir şeyi yetiştiremiyorum”

“Biraz daha zamanım olsaydı daha iyisini yapabilirdim”

“Kuaföre gidecek vakit yok”

“Spor yapacak zaman yok”

“Ders çalışmaktan kitap okumaya vakit bulamıyorum”

“İşler çok yoğun. Cumartesileri çalışmıyor olsaydım kendime bir hobi edinirdim.”

“Evle, işle ilgilenmekten arkadaşlara zaman ayıramıyorum”

“Öğle yemeği yiyecek vaktim olmadığı için abur cuburla geçiştiriyorum sonra da kilo alıyorum.”

Mümin Sekman’ın, insanların bakış açılarındaki farkı anlattığı bir tanımlaması var. Der ki; hayatta iki tür insan vardır: - saydıcılar ve - rağmenciler.

- saydıcılar, hayatta her şeye bir bahane bulurlar. Onlar hep bir şeyleri yapabilmeyi başka bir olguya bağlarlar: “Eğer param olsaydı ben de iş kurar başarılı olurdum.” “Daha çok zamanım olsaydı ailemle ilgilenirdim” “İki dil bilseydim iş bulabilirdim” vb. gibi

- rağmenciler ise “daha çok zamanları olmamasına rağmen aileleriyle ilgilenirler.” “Paraları olmamasına rağmeniş kurar başarılı olurlar.” “İki dil bilmemelerine rağmen iş bulurlar.” vb.

Kendinizi zaman konusunda objektif olarak değerlendirdiğinizde siz % kaç rağmenci, % kaç saydıcısınız?

Zamanla ilgili kurduğunuz cümleleri değiştirerek işe başlayabilirsiniz. Örnek olarak, “Vaktim olsaydı kitap okurdum” diyorsanız, “Hangi zaman dilimini değerlendirerek kitap okuyabilirim?” diye sorun kendinize. Bir yerde sıra beklerken, saçınız yapılırken, seyahat ederken nelerle uğraşıyorsunuz? Zamanınızı, bu küçük dakikalarla planlayın.

“Siz dakikalarınıza dikkat edin saatler kendi başlarının çaresine bakarlar.” L.C

Hayatta neler yapmak istiyorsunuz?

Bugünlerde, başka nelere zaman ayırıyor olsaydınız daha mutlu hissederdiniz?

Kendinize bu soruları sorduktan sonra, Stephen Covey’in “Önemli İşlere Öncelik” adlı kitabında sunduğu çizelgeyi uygulayabilirsiniz. Buna göre, hayatımızdaki işleri 4 ayrı kategoride inceleyebiliriz.

1. Önemli - Acil Olanlar

2. Önemli - Acil Olmayanlar

3. Önemli Olmayan - Acil Olanlar

4. Önemli Olmayan - Acil Olmayanlar

İşleri düzenli aralıklarla bu bölümlere ayırarak baktığımızda,

2. bölüm dikkat çekicidir. Önümüzdeki 1 ay için hayatınızdaki önemli olup acil olmayan bölüme neler yazarsınız? Buraya yazılanlar; işinizle ilgili genel anlamda yapmanız gerekenler, spor yapmak, kitap okumak, sağlıklı beslenmek, arkadaşlara zaman ayırmak, hobilerinizle ilgilenmek, eşyalarınızı düzenlemek vb. gibi yaşamın genelinde önem taşıyan ancak hemen yapmadığınızda bir problem yaratmayacak aktiviteler olmalıdır. Bu kısım çok önemlidir, çünkü kolaylıkla ihmal edilebilir. Ancak etkin ve kaliteli bir yaşam sürmek isteyen bireylerin de en çok üzerinde durması gereken maddedir. 1 ay sonunda değerlendirdiğinizde bu bölüme ne kadar zaman ayırdığınız size yol gösterecektir. Acil olmayan önemli işleriniz sizi başarıya taşıyacak maddelerdir.

Genel olarak bilinen bir yargıdır, yoğun iş temposunda çalışan insanlar, çalışmayan kişilere göre daha çok şeyi bir arada yaparlar. Çünkü doğal olarak planlama yapmaya meyillidirler. Yoksa hiçbir yere yetişemeyeceklerinin farkındadırlar.

Eğer bu günlerde zamanla iyi geçinemiyorsanız, kendinize bir bakın. Nerede takılıyorsunuz?

Hareket etmek için yarını beklemeyin. Enerjinizi bugün kullanın. Hemen hayatınızda olmasını istediklerinizi belirleyip planlamaya başlayabilirsiniz. Bu dakikalar size ait. Ya unutarak ya da kullanarak geçirebilirsiniz.

Zamanı etkin kullanmak için destek alabilirsiniz.

Keyifli dakikalardan oluşan saatleriniz, yıllarınız olsun.

Sevgilerimle…

İK & Yaşam Koçu Berna Turna Kara

Paylaşın:

Etiketler:

Sayfa Yorumları (0)
  • ...

Yorum Ekleyin